Sayfalar

16 Oca 2011

Kurutulmuş Patlıcan ve Biber Dolması (Antep Yöresi)

Malzemeler:
  • Yarım dizi kuru patlıcan,
  • Yarım dizi kuru dolmalık biber,
  • 300 gr kıyma,
  • 3 tahta kaşığı zeytin yağı,
  • 3 adet kuru soğan,
  • 2,5 su bardağı pirinç,
  • 5-6 diş ezilmiş sarımsak,
  • 2 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • 1 avuç kuru nane,
  • 1 tatlı kaşığı karabiber, kimyon, sumak,
  • Tuz,
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi,
  • 1/2 limon suyu,
  • Yarım su bardağı sıcak su,
Dolmanın sosu için:
  • 1 yemek kaşığı salça,
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağı,
  • Kaynar su,
Yapılışı:
  1. Patlıcan ve biberler iplerinden sıyrılır, kaynar suda 10-15 dakika haşlanır. (Ne fazla sert ne de fazla yumuşak olmalı). Sonra süzülür ve soğuk sudan geçirilir.
  2. Dolmanın içi için bütün malzemeler yoğurulur. Patlıcan ve biberlerin içi 1 parmak eksik olacak şekilde doldurulur. Ağızları (birleştirilir, yapıştırılır) sıkılır. Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde yatay dizilir. Dizme işlemi düzgün ve sık şekilde yapılmalıdır (daima en alta patlıcan getirilmelidir). Üzerine biberler aynı şekilde dizilir.
  3. Dizilen dolmaların üzerine salçalı, yağlı sos gezdirilir, üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edilir, pişirilir.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...