Sayfalar

16 Şub 2011

Hamsili Pilav Tarifi (Karadeniz Mutfağı)


MALZEMELER:
  • 1 kg hamsi,
  • 2 su bardağı pirinç,
  • 2 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü, (istenirse)
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık, (istenirse)
  • 3 tahta kaşığı zeytinyağı,
  • Maydanoz,
  • 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz,
  • 2 su bardağı kaynar su, 
 YAPILIŞI:
  1. Hamsiler temizlenir, kılçıkları çıkarılır, yıkanır, süzülür. Bir kaç hamsi pilavın içine koymak için ayrılır.
  2. Küçük bir tepsi yağlanır, tepsinin ortasına ve kenarlarına hamsiler ortadan başlayarak bir kat dizilir.
  3. Zeytin yağında fıstıklar ve ince doğranmış soğanlar hafif pembe kavurulur ardından yıkanmış pirinç ilave edilir 5 dakika kavrulur. Bir miktar bölünmüş hamsi, kuş üzümü, sıcak su ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Kısık ateşte suyu çektirilir, sonra demlendirilir.
  4. Pilav demlendikten sonra kıyılmış maydanoz, karabiber eklenir karıştırılır. Tepside dizilmiş hamsilerin üzerine yayılır, kaşık ile düzeltilir. Pilavın üzerine bir kat daha hamsi dizilir, kenarlardaki dizili hamsiler ortaya doğru yatırılır.
  5. Üzerine bir miktar zeytin yağı veya tereyağı-zeytinyağı karışımı gezdirilir 200 derece fırında hamsiler kızarıncaya kadar pişirilir.
  6. Piştikten sonra geniş bir tepsiye ters çevrilir, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...