MALZEMELER:
- 1 kg hamsi,
- 2 su bardağı pirinç,
- 2 orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü, (istenirse)
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık, (istenirse)
- 3 tahta kaşığı zeytinyağı,
- Maydanoz,
- 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz,
- 2 su bardağı kaynar su,
- Hamsiler temizlenir, kılçıkları çıkarılır, yıkanır, süzülür. Bir kaç hamsi pilavın içine koymak için ayrılır.
- Küçük bir tepsi yağlanır, tepsinin ortasına ve kenarlarına hamsiler ortadan başlayarak bir kat dizilir.
- Zeytin yağında fıstıklar ve ince doğranmış soğanlar hafif pembe kavurulur ardından yıkanmış pirinç ilave edilir 5 dakika kavrulur. Bir miktar bölünmüş hamsi, kuş üzümü, sıcak su ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Kısık ateşte suyu çektirilir, sonra demlendirilir.
- Pilav demlendikten sonra kıyılmış maydanoz, karabiber eklenir karıştırılır. Tepside dizilmiş hamsilerin üzerine yayılır, kaşık ile düzeltilir. Pilavın üzerine bir kat daha hamsi dizilir, kenarlardaki dizili hamsiler ortaya doğru yatırılır.
- Üzerine bir miktar zeytin yağı veya tereyağı-zeytinyağı karışımı gezdirilir 200 derece fırında hamsiler kızarıncaya kadar pişirilir.
- Piştikten sonra geniş bir tepsiye ters çevrilir, dilimlenerek servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder