Sayfalar

5 Ara 2010

Ev Usulü Siyah Zeytin Tatlandırma (yuvarlama usulü)

Ağaçtan topladığımız veya satın aldığımız siyah zeytinler plastik bidon/şişe veya kavanozlarda yuvarlama usulüyle tatlandırılarak sofralık hale getirilir. 1 kg siyah zeytin için : 4-5 yemek kaşığı veya bir fincan tuz, ( kullanılacak tuz iri bulgur büyüklüğünde veya ince olabilir, turşu-zeytin için satılan tuz) 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve aroma vermesi için 1 adet defne yaprağı konulur.

MALZEMELER:
  • 3 kg küçük siyah zeytin,
  • 300 gr iri bulgur büyüklüğünde kaya tuzu (% 10 oranında),
  • 1/2 su bardağı zeytin yağı,
  • 3 adet defne yaprağı, istenirse,
  • Uygun büyüklükte pet şişe, veya bidon.
YAPILIŞI:
Zeytinler yıkanır, kurulanır, pet şişeye doldurulur. Zeytinler doldurulurken aralarda  tuz eklenir. Doldurma işlemi bittikten sonra şişenin kapağı sıkıca kapatılır.
Bu şekilde hazırlanan zeytinin içine konulduğu bidon günde 1-2 kez yuvarlanarak ( veya sağa sola çevrilerek) zeytin ile tuzun teması sağlanır. Zeytin acı suyunu dışarı verir bidon içinde salamura oluşur. Bidonu yuvarlama işi sonunda bu salamura, zeytini korur aynı zamanda tatlanmasını sağlar. Zamanla oluşan gaz kapak açılarak dışarı çıkartılır. Kapağı dikkatlice açmak gerekir, sıkışan gaz kapağı fırlatabilir.
Zeytinlerin tatlanması çeşide bağlı olarak 1,5-4 ay sürebilir. Tatlanan zeytinler bidon içinde bitinceye kadar kalabilir. Ancak bu süre içinde bidonun yuvarlama veya sağa sola çevirme işlemi devam etmelidir. Yemek için çıkarılan zeytinler isteğe  göre 1 -2 gün su içinde bekletilir, süzülür, 1-2 gün de ara sıra karıştırılarak kurutulur. Sonra kavanoza doldurulur biraz zeytinyağı ilave edilir. Afiyetle yenilir...

1 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...