Sayfalar

18 Eyl 2010

ÇERKEZ PASTASI (PAPA)

ÇERKEZ PASTASI
Çocukken annem yapardı. Pasta denilmesi sizi yanıltmasın. Bilinen pastalardan değil. Gürcülerde papa diyorlar. Bayramda memleketime gittim. Gidince babamın köyüne ( köyümüze) mutlaka gideriz. Ayvalısokağı köyü. Samsun' un Ladik ilçesine bağlı yeşil mi yeşil, ortasından iki tane dere akan şirin bir köy. Deresi , tepesi adım başı meyve ağaçları ( elma, armut, kızılcık, erik, böğürtlen, fındık, ayva, ceviz...)  ile dolu. Çocukken yazları köye gittiğimizde evden sabah çıkardık akşama kadar eve dönmezdik. Karnımızı bu meyveler ile doyururduk. neyse devamı bitmez:) ...
 İki tane eniştemiz çerkez. Pasta yapın diye tutturdular. Halamlar da kırmadılar yaptılar. Bu yemeği yemeyeli yıllar olmuştu. Kalabalık olduğumuz için pastayı acele şekli ile çektim. Aslında normal servis şekli de böyle. Pastayı  kavurma, çerkez tavuğu, sarımsaklı yoğurt, çorba v.b....ikram ediliyor. Biz kavurma, tereyağı ve sarımsaklı yoğurt ile yedik. Halalarımın ellerine sağlık. Kurban bayramında görüşmek üzere...

MALZEMELER:
  • 2 su bardağı fırınlanmış mısır unu,
  • 5 su bardağı su,
  • Tuz,
YAPILIŞI:
  1. Tencereye su konulur (varsa bakır tencere) tuz ilave edilir kaynatılır.
  2. Mısır unu yavaş yavaş katılır, sürekli karıştırılarak 20-25 dakika pişirilir. Unun topaklanmması lazım. Koyulaşınca ocaktan alınır.
  3. Yuvarlak tepsiye boşaltılır kubbe şekili verilir, ortası oyulur, kenarları ıslak kaşık ile düzeltilir. Oyulan yere hafif kızdırılmış tuzlu tereyağı dökülür.
  4. Sıcak servis yapılır.Tereyağına batırılarak yenilir.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...