17 Tem 2010

KARADUT ŞURUBU NASIL YAPILIR VE FAYDALARI NELERDİR

Böceklenmeyen tek bitki çeşidi olan karadut ekşi ve tatlı olmak üzere iki türlüdür. İçeriğinde betakaroten bulunur. İçeriğinde bulunan flavonoitler nedeniyle ise kalbimizi korur aynı zamanda da yaşlanmamızı geciktiren etkisi vardır. Çok güçlü antioksidanlar içeren karadut, vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Mevsimi çabuk geçiyor bu nedenle bol olduğu zamanda şurubunu yapıp dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Kanserden korunmak için mutlaka tüketilmelidir.
Karadutun faydaları:
  • Halsizliği, aşırı yorgunluğu giderir,
  • Ağız ve boğaz enfeksiyonlarına tavsiye edilir,
  • Kanı temizler, anemi hastalıklarına tavsiye edilir, 
  • Kan basıncını düşürür,
  • Sindirim sistemi kronik hastalığına yararlı,
  • Mide salgılarını artırır, sindirim sistemini düzenler,
  • Saçların ve dişlerin güçlenmesini sağlar,
  • Kronik gastrit ve hepatit tedavisinde kullanılabilir,
  • Uykusuzluğa iyi gelir,
Bu günler karadut zamanı, şurubu yapalım ve  donduruculara koyalım.


MALZEMELER:
  • 1 kg ekşi karadut,
  • 1 kg şeker,
  • 1 limon suyu,
  • Karadut tatlı ise limon suyu daha fazla konulur.
YAPILIŞI:
  1. Karadutlar yıkanır bir tencere içinde şeker  ve limon suyu ile birlikte el ile hamur yoğurur  gibi iyice ezilir.
  2. Tel süzgeçten posası kalıncaya kadar geçirilir. Geri kalan posaya bir su bardağı su koyup tekrar yoğurulur  ve tel süzgeçten geçirilir.
  3. Şurup şişelere konulur ve buzdolabında muhafaza edilir.
  4. Konsantre olarak hazırlanan bu şurup içileceği zaman 1 e 5 oranında sulandırılıp içilir. (I ölçü şurup, 5 ölçü su).
Afiyet olsun...

1 yorum:

Osmanlı Yörük Çadırı dedi ki...

kaynatmak gerekmez mi şurubu? bu şekilde bozulmadan durur mu acaba?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...